2013. szeptember 15., vasárnap

Campidoglio

Úgy látszik, idén csupa olyat teszek Rómában, amit még nem, vagy olyan régen, hogy már nem is emlékszem, milyen.
A Campidoglio a turistáknak szánt Róma egyik legszebb pontja. Lokáció: Piazza Venezia-Ara Coeli. Alatta terül el a Forum, előtte a Piazza Venezia, mellette, ránőve az Ara Coeli templomra, a Vittorio Emanuel emlékmű, ismertebb nevén az 'írógép', ami viszont Róma leghaszontalanabb látványossága. Iránytűnek jó, mert mindenhonnan látszik.
A Campidoglióhoz lépcső vezet, de korántsem annyi mint az Ara Coelihez... a tér közepén Marcus Aurelius szobrának Michelangelo által (!) készített másolata uralkodik. Eszembe jut, hogy az eredeti bent van, nézzük meg.
AZ egyik legjobb múzeum, amit valaha láttam. nem nagy, szóval az én tűrőképességemmel is befogadható. (1,5-2 óra menetidő)
A M.A. lovasszobor eredetiben is nagyon menő, de a látványhoz sokat tesz hozzá, hogy egy csodálatos kiállítótérben helyezték el, ömlik rá a fény, körbejárható, közel és alá lehet menni, de van hely arra is, hogy távolról próbáljuk beszorítani a fényképező lencséjébe.
AMi miatt 10 pontot kap a múzeum, az az időszaki kiállítás, Arkhimédeszről. Oké, vannak fejek és apró bigyók a tárlókban. De ezek mellett megfogdosható, kipróbálható találmányok, rádöbbenések, filmen levezetett törvények, amiket végre megértettem, még ha elmondani nemis tudnám. Ezúton javaslom (és nemcsak ezúton fogom), hogy a kiállítást vegye át a Természettudományi Múzeum és épüljön be a NATba, hogy végre legyen értelme a fizika tantárgy oktatásának, ha van még ilyen, vagy fizikatanár hiányában eltörölték?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése