2013. szeptember 14., szombat

testaccio

Testaccio Róma vigalmi negyede, az itteni 7.kerület, mondják.  Mi éjjel érkezünk, de az utcák a környéken csendesek, kihaltak. lehet, hogy ez volt a bulinegyed, de már mindenki felnőtt, gondoljuk.
Reggel 12 óra körül kezdjük az ismerkedést a környékkel. A közeli téren a bárban már ebédelnek, amikor mi tejeskávét (latte macchiatót és caffe lattét) kérünk, és hozzá supplit, meg padlizsánfasírtot és krokettet tolunk.

JÓllakottan távolodunk egyre a bérelt ingatlantól, bele Testaccióba, ahol mégmindig semmi nyoma a vigalomnak, csendes külvárosnak tűnik a belváros szélén.

Első utunk egy temetőbe vezet, amiről később kiderül, h az a város NEMKATOLIKUS TEMETŐJE. Ott nyugszik Shelley és Keats (hoppá), de a többi lakó se lehetett kispályás, a különleges síremlékek és a 100 év után is jó karban lévő növények alapján. Oké, gondozzák is. Két órás ott tartózkodásunk alatt több kertészet láttam, mint az új köztemetőben valaha.

Közben felfedezem, hogy a temető falán túl áll a Pyramide, lényegében érthetetlenül, jelenleg felallvanyozva.

A Lungotevere Testaccio mentén, vagyis a Tevere  déli partján sétáltunk befelé  a centro irányába. Rómában az alsó rakparton nincs autóforgalom. Más se. Néhány bátor futó és biciklis, még akik ott élnek. Pedig mi mindent lehetne kezdeni vele, foleg nyaron. Pár éve voltak bárok és kereskedelmi célú sátrak, talán a szeptember az oka, hogy ilyen kihalt..

Elmegyünk a Boccá della veritá templom mellett, amit sokan még se néznek belülről, mert a figyelmüket leköti, hogy a sorbanállást követően a kezüket bedughassák egy egykori csatornafedélbe, ami egy nagy nyitott szájú arccal díszítettek (nyilván ott folyt le a víz). Pedig az a templom tényleg megéri. A kézbedugás, hát....
Atmegyunk "Budára" a korhazszigetre, ami régen a leprásoké  volt, most mindenki egészségére szolgál.
Aztán a zsidónegyed felé kanyarodunk, szerintem a legszebb része a belvárosnak. Kötelező program megtalálni a piazza  Matteire, leülni a téren és bámulni a kutat a négy fiúval, akik teknosoket segítenek a vízbe. (Fontana delle  tartarughe) Egyáltalán kötelező program 10 euroert aperol spritzet inni a téren a találó nevű Bartarugaban, de megéri. Egyszer legalább.


























































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése